Home > Knowledge Share > Your Learning Style

Your Learning Style

Back from long hiatus. . .

So, apa pula itu learning style? . . . .  Kurang lebih pendekatan atau metode seseorang untuk belajar agar orang tersebut dapat belajar dengan cara yang paling optimal.

Salah satu jenis pengelompokan learning style yaitu VAK yaitu singkatan dari Visual, Auditory, dan Kinestethic yang membang membagi cara belajar menjadi tiga jenis itu, mungkin beberapa dari ente2 pade pernah denger. Sebenernya VAK ada dibagi2 lagi menjadi Visual Internal, Visual External, Auditory External, dan begitulah, but I’m to lazy to explain that far, selaen itu gw juga emang gak ngerti, klo mau lebih jelas tanya aje ama psikolog, I’m not a psychologist, a psyco maybe. . . but not a psychologist. . .

Jadi, apakah itu Visual, Auditory, Maupun Kinestethic. . .

  1. Visual, seeing and reading, menggunakan media yang bisa dilihat dengan mata, misalkan gambar, diagram, tulisan, dan video. Orang dengan tipe belajar ini lebih dapat menyerap pelajaran apabila dosen/pengajar menerangkan dengan slide presentasi atau sejenisnya, bahkan mungkin mereka dapat mengerti pelajaran tanpa penjelasan dosen sama sekali. Orang tipe ini juga lebih juga lebih suka belajar di tempat yang tenang dan suka memvisualisasikan gambar dalam pikiran mereka disaan mengingat2 sesuatu.btw, gw termasuk dalam tipe ini, makanya gw sering banget ketiduran klo lagi kuliah, dan stress sendiri klo di lab lagi rame.
  2. Auditory, listening and speaking, menggunakan media pendengaran misalkan dengan perkataan, baik dari orang lain maupun diri sendiri. Orang tipe ini lebih menyerap pelajaran dengan cara memperhatikan penjelasan dosen/pengajar atau dengan belajar secara berkelompok. Orang tipe ini lebih suka belajar dengan cara belajar berkelompok/berinteraksi dengan orang lain dan jikala sedang berusaha mengingat/menghafal sesuatu mereka sering membaca/ngomong keras2 sehingga dalam pikiran mereka mereka merasa dijelaskan. So jangan kesel2 klo ada orang belajar sambil teriak2 sendiri, it’s the way they learn.
  3. Kinestethic, touching and doing, menggunakan media melalui pengalaman fisik, seperti sentuhan, gerakan, atau praktek langsung. Orang tipe ini lebih suka belajar dengan praktek langsung, so seneg banget klo ada praktikum. Intinya mah prakteknya manaaaaa?????

Ok, jadi gw tipe apa? Ada tes singkat untuk ngetes lu2 pade masuk tipe mana. Yang paling gampang adalah . . . . . cobalah pikirkan sesuatu, entah padang rumput nan hijau, pacar, pelajaran, mimpi basah lu tadi malem, terserah pokoknya pikirkan sesuatu

.

.

.

.

Udah? klo lu mikir sambil merem dan ngeliat keatas, kemungkinan lu tipe visual. Klo lu mikir sambil liat lurus2 aja, kadang kiri-kanan, lu kemungkinan auditory. Klo lu mikir sambil ngeliat kebawah, kemungkinan lu kinestethic. Ini cuma tes umum, g selalu bener.

Klo mau yg lebih mendalem, coba aja ni tes: (not yet translated, too lazy to translate)

1     when operating new equipment for the first time I prefer to
a)read the instructions
b)listen to or ask for an explanation
c)have a go and learn by ‘trial and error’

2     when seeking travel directions I..
a)look at a map
b)ask for spoken directions
c)follow my nose or maybe use a compass

3     when cooking a new dish I..
a)follow a recipe
b)call a friend for explanation
c)follow my instinct, tasting as I cook

4     to teach someone something I..
a)write instructions
b)explain verbally
c)demonstrate and let them have a go

5     I tend to say..
a)”I see what you mean”
b)”I hear what you are saying”
c)”I know how you feel”

6     I tend to say..
a)”show me”
b)”tell me”
c)”let me try”

7     I tend to say..
a)”watch how I do it”
b)”listen to me explain”
c)”you have a go”

8     complaining about faulty goods I tend to..
a)write a letter
b)phone
c)go back to the store, or send the faulty item to the head office

9     I prefer these leisure activities
a)museums or galleries
b)music or conversation
c)physical activities or making things

10     when shopping generally I tend to..
a)look and decide
b)discuss with shop staff
c)try on, handle or test

11     choosing a holiday I..
a)read the brochures
b)listen to recommendations
c)imagine the experience

12     choosing a new car I..
a)read the reviews
b)discuss with friends
c)test-drive what you fancy

13     learning a new skill
a)I watch what the teacher is doing
b)I talk through with the teacher exactly what I am supposed to do
c)I like to give it a try and work it out as I go along by doing it

14     choosing from a restaurant menu..
a)I imagine what the food will look like
b)I talk through the options in my head
c)I imagine what the food will taste like

15     when listening to a band
a)I sing along to the lyrics (in my head or out loud!)
b)I listen to the lyrics and the beats
c)I move in time with the music

16     when concentrating I..
a)focus on the words or pictures in front of me
b)discuss the problem and possible solutions in my head
c)move around a lot, fiddle with pens and pencils and touch unrelated things

17     I remember things best by..
a)writing notes or keeping printed details
b)saying them aloud or repeating words and key points in my head
c)doing and practicing the activity, or imagining it being done

18     my first memory is of
a)looking at something
b)being spoken to
c)doing something

19     when anxious, I..
a)visualise the worst-case scenarios
b)talk over in my head what worries me most
c)can’t sit still, fiddle and move around constantly

20     I feel especially connected to others because of
a)how they look
b)what they say to me
c)how they make me feel

21     when I revise for an exam, I..
a)write lots of revision notes (using lots of colours!)
b)I talk over my notes, to myself or to other people
c)imagine making the movement or creating the formula

22     when explaining something to someone, I tend to..
a)show them what I mean
b)explain to them in different ways until they understand
c)encourage them to try and talk them through the idea as they try

23     my main interests are
a)photography or watching films or people-watching
b)listening to music or listening to the radio or talking to friends
c)physical/sports activities or fine wines, fine foods or dancing

24     most of my free time is spent..
a)watching television
b)talking to friends
c)doing physical activity or making things

25     when I first contact a new person..
a)I arrange a face to face meeting
b)I talk to them on the telephone
c)I try to get together to share an activity

26     I first notice how people..
a)look and dress
b)sound and speak
c)stand and move

27     if I am very angry..
a)I keep replaying in my mind what it is that has upset me
b)I shout lots and tell people how I feel
c)I stomp about, slam doors and throw things

28     I find it easiest to remember
a)faces
b)names
c)things I have done

29     I think I can tell someone is lying because..
a)they avoid looking at you
b)their voice changes
c)the vibes I get from them

30     When I’m meeting with an old friend..
a)I say “it’s great to see you!”
b)I say “it’s great to hear your voice!”
c)I give them a hug or a handshake

Mostly a : Visual

Mostly b : Auditory

Mostly c : Kinestethic

That’s all, klo ada yg salah mohon dikoreksi, klo ada yg bener mohon ditambah, maklum pengetahuan ane tebatas. . . . 🙂

Source :

Advertisements
  1. March 10, 2009 at 4:38 pm

    Kayaknya gw yg Kinestethic deh makanya gw paling goblok di suruh ngapal teori ..cih! xD tapi klo dari jawaban2 kuis di atas koq malah banyak A nya ya -_-

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: